Titta! En ny bok!


Om du förvånat ser barnen växa upp (alldeles för fort) och vara på väg att lämna hemmet (alldeles för snart) och funderar på om du är riktigt klar med allt du borde ha sagt, gjort och lärt dem, och på vad som kunde blivit annorlunda då är Vi skulle ha fjällvandrat - och 25 andra misstag jag gjorde när barnen växte upp boken för dig. 

Det gick alldeles för fort. Och det blev inte riktigt som jag tänkt mig. 

Den här boken är en uppföljare till min megahit Familjens projektledare säger upp sig - som nu kommer som ljudbok. 

Vi skulle ha fjällvandrat - och 25 andra misstag jag gjorde när barnen växte upp är inte alls lika arg som sin föregångare, men jag hoppas att den berör precis lika mycket. 

Om du har vägarna förbi San Fran måste du se en film på Castro Theatre, speciellt om det råkar vara en sing-along, och speciellt om den sing-alongen råkar vara Sound of Music eller Grease. Upplevelsen att befinna sig i en bio till bristningsgränsen fylld av människor som sjunger från botten av sin själ är obetalbar, och du kan lyckligt släppa alla spärrar och sittdansa som om ingen ser dig.


Andra höjdpunkter är 70mm visningar av gamla klassiker som 2001, Borta med vinden eller Dr Jivago, obskyra filmfestivaler, och 80-tals kultfilmer - ofta med skådisarna eller regissören närvarande.


Arkitekturen är fantastisk, och de flesta visningar inleds med en orgelkonsert på bions gamla klassiska Wurlitzer orgel, som sänks ner i golvet när filmen börjar. Kolla programmet när du är i närheten, bion är enorm, så det finns ofta platser kvar.



3 views0 comments

Pizzan på Delfina.

Folk frågar ofta om restaurangtips i San Francisco, och här kommer några. Men. Jag vill påpeka att det finns så jädra många bra att det är svårt att det blir fel. Ni kommer att äta mycket gott om ni besöker den här staden oavsett om ni går till våra favoriter eller bara väljer en som ni råkade gå förbi. Och de kommer och går, så dubbelkolla att restaurangen finns kvar innan ni tar er dit...


Ett tips är också att kolla online på The Chronicles Top 100 lista som uppdateras varje år. Det är inte bara snordyra ställen. Men att gå ut och äta är en folkrörelse i SF, de bra ställena är fulla varje kväll, så boka i förväg.



Lower Height / Duboce / Castro


Black Sands

GRYMMA burgare och brygger egen öl, bästa burgaren i SF, prova deras brysselkål, lika bra som fries.


Super Duper Burger

Också väldigt bra burgare. Finns även med kyckling eller vegetariska varianter. Super Duper har börjat öppna på fler ställen i stan, men detta är orginalet.


The Grind

Oglamoröst cafe med veranda och oslagbar frukostmeny. Om man vill äta en over-the-top amerikansk brunch med extra allt utan att ruinera sig är det hit man ska gå. Förgudsskull, missa inte deras hashbrowns.


Iza Ramen

Japansk nudelsoppa. Inte lika bra som i Japan, men nära.


Morning Due

Världens bästa grillade kyckling. Ni vill inte äta där, ta istället med den hem eller till Dolores Park (en park som man inte vill missa).


4505 Meats

BBQ med uteservering under tak. Bra och slafsigt gott.


Starbelly

Pizza! Och har en uteservering under tak på baksidan. Man kan behöva boka bord på kvällarna.


El Castillo Taqueria

En billig mexikan full av språkförbistringar, en jukebox med öronbedövande mexikansk musik och fantastiska burritos. Missa inte!


Che Fico

Har inte varit på denna nykomlingen, men den ska ha fantastisk italiensk mat.


L'Ardoise

Mitt ibland alla kaliforniska salladsställen ligger denna mörka lilla myskrog med rödvinssåser som kokat ihop i en vecka.


Zuni Cafe

Klassisk fin restaurang. Deras $60 kyckling är berömd, men ärligt talat, Morning Due's $17 kyckling är bättre. Se ovan.


Kantine

Skandinavisk frukost och lunch om hemlängtan blir för stark. Väldigt bra.



Mission


Foreign Cinema

Utegård med film, överkomlig lyxmat, boka bord


El Techo

Modern mexikan på takterrass med svårslagen utsikt, ofta kö, kom tidigt, strax innan 6, boka annars bord. Här finns även en bar.


Delfina Pizza

Helt otroligt god pizza + annat. Köööö.


Tartine Manufactury

Brunch, ofta baserat på deras världsberömda bröd som är lika beroendeframkallande som vitt socker.


St Francis Fountain

Brunch, för miljöns skull. Det finns en liten lekplats snett-mitt-emot, med vatten, om det är en varm dag.


Souvla

Grekiska sallader och wraps. Inte speciellt grekisk om man ska vara ärlig. Men gott. Finns på flera ställen i stan.



Downtown


Slanted Door

Ferry Building, fantastisk vietnames, boka bord. Restaurangen har även ett ”snabbmatsställe” – Out the Door – man väljer mellan ett par rätter för take out.


Magnolia Smokestack

Den bästa BBQ:n någonsin, och då har jag varit i Austin, Texas.


Coi

Über lyx. En av USA's bästa restauranger tydligen. Boka bord.


Mixed

Ett salladsställe med flera restauranger downtown. Fulla av stressat affärsfolk på lunch. Men om man vill ha hälsosam och fräsch snabbmat är de oslagbara.


Wayfarer

Kocken är känd från Food Network, och man äter deep fried chicken här



Chinatown


San Francisco's Chinatown är den största i världen utanför Kina. Det är en fantastisk upplevelse att gå runt på alla smågator och titta in i affärer som säljer mystiska grejer du aldrig sett förut. För att inte tala om fabriken som gör lyckokakor. Och teställena.


Här bor bokstavligen tiotusentals människor hela sina liv utan att lära sig engelska, och följdaktligen finns här hundratals restauranger som inte influerats av västerländsk sötsur sås.


Men en grej att tänka på om du vill äta äkta kinamat. Äkta kinesisk mat är fattigmansmat och smakar inte så mycket. Så för att äta bra kinamat bör man välja ett ställe som är lite finare.


Utopia Cafe

En gång när jag frågade runt i Chinatown efter bra äkta kinamat blev jag skickad hit. Och det är helt ok. Det är äkta, och kul, och kinesiskt, och du kan gå till Potsmouth Square runt hörnet som är fullt av lokalbor som fördriver dagarna med att spela kort.


Mr Jiu’s

Modern dyr kinamat, ingen sötsur sås eller brunsås. Amazing! Och desserterna är himmelska.


China Live

Liknar Mr Jiu's fast öppen för lunch och lite mer laid back. Men om man vill fläska på kan man boka deras lyxrestaurang som bara har åtta bord och fasta menyer från $175 och upp. Tänk om någon bjöd mig dit nångång...


City View Restaurant

Hur restaurangen fick sitt namn är en gåta för någon utsikt är inte att tala om, men att äta Dim Sum här är en upplevelse. Öppet för brunch och lunch, du sitter vid ditt bord och plockar åt dig dim sum rätter från serveringsvagnar som personalen går runt med.


Japan Town


Till skillnad från resten av min familj är jag inte stor fantast av japansk mat, så det finns inga japanska ställen på den här listan :). Men allt du behöver göra är att bege dig in i Japan Center och kolla runt. Där finns allt du kan önska dig.


Här är istället lite andra restauranger:


Statebird Provisions

Asian fusion delux. Boka bord. Missa inte. De har en vanlig meny, men vi brukar bara plocka smårätter från vagnarna som personalen går runt med. Varje ny rätt är en överraskning.


Out the Door

Samma som Slanted Door, se ovan. Lyxvietnames.


DOSA

Fantastisk indisk mat.


Florio

Rent generellt är restauranger i SF rätt opretentiösa, med fräsch och hälsosam mat i hipstermiljö. Men Florio är en riktig restaurang. Med vita dukar! Och servitörer! Och fläskkotletter!




13 views0 comments


Frågan kan se lite annorlunda ut, men handlar egentligen om samma sak – processen, hantverket. Och mina råd.


Detta är vad jag säger:


1. Man ska bara skriva en bok om man inte kan låta bli. Det är så mycket jobb att det blir svårt annars.


2. Inget händer om man inte gör plats för det, att man avsätter tid. Särskilt om man vill skriva en bok.


3. Joan Carol Oates har sagt att det är inte bristen på talang som är problemet när det kommer till bokskrivandet, det är att man blir avbruten gång på gång. Så sant. Man behöver hålla igång sitt berättande. Till exempel, när jag har jobbat mycket har jag avsatt en timma varje dag för att skriva, mellan 8 och 9 på kvällen. På så sätt behöver jag inte börja om varje helg.


4. Ja, det är ok att sätta av tid för sig och för att skriva en bok även om det aldrig blir utgiven. Börja med att avsätta tid att gå en skrivarkurs.


5. Börja inte med att censurera dig själv och ditt skrivande. Tänk inte ”jag kan inte skriva detta, för då kan hen bli ledsen eller arg”. Det du skriver i första omgången kanske inte ens finns med i slutresultatet. Det du börjar med kanske inte bär hela vägen och försvinner någonstans. Senare i processen kanske känslan är viktigare än händelsen och den kan ta en annan form. Mycket kan hända längs vägen. Börja inte med att sätta ramar på ditt

berättande.


6. Jag skriver inte från början till slut, jag skriver mer … överallt. Jag har ett gäng idéer om saker jag vill skriva om, de har jag listade, ofta skrivna för hand. Jag börjar på texter, får idéer medan jag skriver, och hoppar dit. Jag byter ofta spår. Min process är att tanken, idén styr. Sedan redigerar jag materialet – flyttar om och parar ihop texter som handlar om liknande saker och fyller i hålen i mellan styckena och tankarna. Jag printar texterna om och

om igen. Jag gör av med många träd. Jag är inte stolt över det, men jag kan inte få samma överblick på en skärm.


7. Korta texter är också bra texter. Det är inte längden som är avgörande.


Allas process är mer eller mindre personlig. Men den börjar alltid med avsatt tid. Tid för att skriva och den får man inte bara. Den måste man skapa.


Sådär ja. Ha så kul!

16 views0 comments