top of page

Fråga: Hur gör man för att skriva en bok?Frågan kan se lite annorlunda ut, men handlar egentligen om samma sak – processen, hantverket. Och mina råd.


Detta är vad jag säger:


1. Man ska bara skriva en bok om man inte kan låta bli. Det är så mycket jobb att det blir svårt annars.


2. Inget händer om man inte gör plats för det, att man avsätter tid. Särskilt om man vill skriva en bok.


3. Joan Carol Oates har sagt att det är inte bristen på talang som är problemet när det kommer till bokskrivandet, det är att man blir avbruten gång på gång. Så sant. Man behöver hålla igång sitt berättande. Till exempel, när jag har jobbat mycket har jag avsatt en timma varje dag för att skriva, mellan 8 och 9 på kvällen. På så sätt behöver jag inte börja om varje helg.


4. Ja, det är ok att sätta av tid för sig och för att skriva en bok även om det aldrig blir utgiven. Börja med att avsätta tid att gå en skrivarkurs.


5. Börja inte med att censurera dig själv och ditt skrivande. Tänk inte ”jag kan inte skriva detta, för då kan hen bli ledsen eller arg”. Det du skriver i första omgången kanske inte ens finns med i slutresultatet. Det du börjar med kanske inte bär hela vägen och försvinner någonstans. Senare i processen kanske känslan är viktigare än händelsen och den kan ta en annan form. Mycket kan hända längs vägen. Börja inte med att sätta ramar på ditt

berättande.


6. Jag skriver inte från början till slut, jag skriver mer … överallt. Jag har ett gäng idéer om saker jag vill skriva om, de har jag listade, ofta skrivna för hand. Jag börjar på texter, får idéer medan jag skriver, och hoppar dit. Jag byter ofta spår. Min process är att tanken, idén styr. Sedan redigerar jag materialet – flyttar om och parar ihop texter som handlar om liknande saker och fyller i hålen i mellan styckena och tankarna. Jag printar texterna om och

om igen. Jag gör av med många träd. Jag är inte stolt över det, men jag kan inte få samma överblick på en skärm.


7. Korta texter är också bra texter. Det är inte längden som är avgörande.


Allas process är mer eller mindre personlig. Men den börjar alltid med avsatt tid. Tid för att skriva och den får man inte bara. Den måste man skapa.


Sådär ja. Ha så kul!

27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page